Dat extra diploma
heb jij dik verdiend.
Proficiat, Plantrekker!

Een pandemie doorkomen, online les volgen én een diploma behalen? You did it, met twee vingers in de neus. Proficiat met je extra diploma, Plantrekker!

Door corona heb je creatieve oplossingen gezocht, je stress onder controle gehouden en vooral heel erg moeten doorzetten.

Maak nu al het verschil op je cv! Zet je sterke punten van plantrekker in de verf: doorzetter, zelfstandig werken, creatief, stressbestendig.

Proclamatie gemist?
Vraag jouw Plantrekker-diploma aan

Opgelet, door hier je gegevens in te vullen ben je niet officieel ingeschreven bij VDAB.

Jij bent een échte Plantrekker?

 • Solliciteren tijdens corona? Ideaal voor Plantrekkers!

  Raar maar waar, maar de hele pandemie heeft ook positieve gevolgen. Want we zijn er met z’n allen sterk op vooruitgegaan op vlak van creativiteit, pro-actief handelen, stressbestendigheid en doorzettingsvermogen. Ben jij op zoek naar werk? Toon dan dat je een echte Plantrekker bent en haal je voordeel uit deze moeilijke periode, met deze tips van onze sollicitatiecoaches.

  Solliciteren tijdens corona?
  Ideaal voor Plantrekkers!

  Raar maar waar, maar de hele pandemie heeft ook positieve gevolgen. Want we zijn er met z’n allen sterk op vooruitgegaan op vlak van creativiteit, pro-actief handelen, stressbestendigheid en doorzettingsvermogen. Ben jij op zoek naar werk? Toon dan dat je een echte Plantrekker bent en haal je voordeel uit deze moeilijke periode, met deze tips van onze sollicitatiecoaches.

  UITGENODIGD VOOR EEN VIDEOGESPREK?

  Trek jezelf over de streep en ga digitaal. Lees onze tips voor een video-interview.

  GA VOOR EEN TIJDELIJKE JOB

  Door de coronacrisis krijgen heel wat bedrijven te maken met plotse vacatures. Spring tijdelijk in en help een werkgever uit de nood. Ontdek het aanbod tijdelijke jobs en solliciteer.

  ZET JE CV OP PUNT

  Twijfel je of je een sterk cv hebt? Laat het nalezen door een online sollicitatiecoach.

  Heb je een cv gepubliceerd in Mijn loopbaan? Check of het nog up-to-date is.

  Door corona heb je creatieve oplossingen gezocht, je stress onder controle gehouden en vooral heel erg moeten doorzetten. Maak nu al het verschil op je cv! Zet je sterke punten van plantrekker in de verf: doorzetter, zelfstandig werken, creatief, stressbestendig.

  MAAK EEN VIDEO-CV

  Kan je het goed uitleggen? Toon dan je creativiteit en probeer eens een video-cv te maken. Hierin leg je heel kort en op een persoonlijke manier uit wie je bent en waarom je bij de job en het bedrijf past.

  SOLLICITEER SPONTAAN

  Zijn er bedrijven waarbij je graag aan de slag wil, maar die momenteel geen gepaste vacatures hebben? Wacht niet tot er een job vrijkomt en ga voor een spontane sollicitatie. Zo toon je pas écht dat je proactief handelt en een plantrekker bent.

  OEFEN JE SOLLICITATIEGESPREK IN

  Heb je het moeilijk om jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek? Of weet je niet wat je moet antwoorden op lastige sollicitatievragen?

  Oefen je gesprek in met een online sollicitatiecoach. Je ontdekt of je voldoende voorbereid bent, leert hoe je overkomt in een stressvolle situatie en krijgt tips om het beter te doen.

  NETWERK VIA LINKEDIN

  LinkedIn is de ideale manier om te netwerken. Heb je nog geen profiel? Maak er dan een aan.

  Als je LinkedIn juist inzet, vergroot je je kansen op een job aanzienlijk

  BEN JE NET AFGESTUDEERD?

  Vermeld op je profiel ook de vaardigheden die je als student hebt bijgeleerd tijdens de coronacrisis, zoals zelfstandig werken, stressbestendig zijn, reageren op onverwachte situaties, hands-on handelen … Kortom: je diploma van Plantrekker verdient zeker ook een plekje op LinkedIn!

  SCHAAF JE VAARDIGHEDEN BIJ

  Volg een gratis online cursus. Zo leer je bij en zorg je voor een extra troef op je cv.

  Je kan kiezen uit een ruim aanbod opleidingen: talen, grafische, bureautica, sociale vaardigheden, leidinggeven, administratie

  Wil je op een snelle manier meer te weten komen over een topic rond solliciteren of werk? Volg een online workshop of webinar.

  Veel succes!

 • Zo scoor je met je cv

  Gewoon je diploma’s en werkervaring vermelden op je cv? Dat is zó jaren 2000 … Vandaag de dag is je cv best een volledige weergave van jouw persoonlijkheid, inclusief je persoonlijke vaardigheden. We geven je graag wat tips om jouw curriculum vitae te pimpen.

  Zo scoor je met je cv

  Gewoon je diploma’s en werkervaring vermelden op je cv? Dat is zó jaren 2000 … Vandaag de dag is je cv best een volledige weergave van jouw persoonlijkheid, inclusief je persoonlijke vaardigheden. We geven je graag wat tips om jouw curriculum vitae te pimpen.

  PLAATS JE PERSOONLIJKE GEGEVENS BIJ ELKAAR

  Geen cv zonder contactgegevens:

  • Plaats al je contactgegevens bij elkaar (naam, adres, telefoonnummer, e-mail). Vermeld daarna pas de andere persoonlijke informatie (nationaliteit, geboortedatum en - plaats, eventueel burgerlijke staat). Laat titels zoals ‘naam’, ‘adres’., ‘telefoonnummer’… achterwege. Ze maken je cv onnodig drukker.
  • Vraagt de werkgever uitdrukkelijk een rijbewijs, dan kan je dit hier ook toevoegen.
  • Voeg een profielfoto toe als de werkgever ernaar vraagt of als je naar een jobbeurs gaat. In alle andere gevallen, beslis je zelf of je dit een meerwaarde vindt. Voeg je een profielfoto toe, zorg dan voor een neutrale achtergrond, kijk in de lens en draag kledij die past bij de job waarnaar je solliciteert.

  OMSCHRIJF JEZELF IN EEN PROFIELTEKST

  Een profiel is een korte tekst van maximaal vijf lijnen waarin je helder beschrijft wat je competenties en kwaliteiten zijn, wat je zoekt in een nieuwe functie, en wat je motiveert en drijft.

  Het is vooral aangewezen als je veel verschillende jobs hebt gedaan, je werkervaring niet naadloos aansluit op de vacature of je naar een jobbeurs gaat.

  Een voorbeeld:

  ‘Ik ben een enthousiaste en gemotiveerde administratieve duizendpoot. Orde op zaken stellen en organiseren, is mijn tweede natuur. Daarnaast ben ik een echte teamspeler. Het biedt me voldoening om een aanspreekpunt voor mijn collega’s te zijn. Als ik bovendien in een warme en maatschappelijk bewogen organisatie kan werken, kom ik helemaal tot mijn recht.’

  NET AFGESTUDEERD?

  Dan is dit de ideale plek om de vaardigheden te benoemen die je als student(e) tijdens te coronacrisis hebt ontwikkeld. Je hebt geleerd om beter met stress om te gaan, zelfstandig te werken en niet bij de pakken te blijven zitten? Dan ben je een echte Plantrekker, en dat is zeker een vermelding waard op je cv.

  JE STUDIES VERMELDEN

  Geen cv zonder contactgegevens:

  • Vermeld je hoogst behaalde graad (lager, middelbaar, hoger onderwijs …). Geef eerst de naam van je studie - dit is het belangrijkste - en dan pas de naam van de onderwijsinstelling en de datum.
  • Ook een studie die je niet hebt afgemaakt, kan een meerwaarde zijn voor je cv als je in deze richting solliciteert. Formuleer dit wel op een positieve manier. Bijvoorbeeld: ‘Bachelor Toerisme - 2 jaar voltooid’ en níet ‘Bachelor Toerisme - geen diploma’..
  • Reageer je op een vacature waarvoor je overgekwalificeerd bent? Bekijk onze tips om onder je niveau te solliciteren.
  • Heb je tijdens corona gewerkt aan je vaardigheden, en ben je nu een Plantrekker? Dan kan je dat diploma ook vermelden op je cv.

  VERGEET JE EXTRA OPLEIDINGEN NIET

  Noteer bijkomende opleidingen die je gevolgd hebt en die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert. Plaats de meest recente opleiding bovenaan.

  LIJST JE ERVARING OP

  Dit kan gaan over jobs, maar ook over stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk …

  • Plaats je meest recente ervaring bovenaan.
  • Vermeld eerst je functie en dan het bedrijf en de periode.
  • Vermeld bij elke functie kort de belangrijkste taken die je deed. Hierdoor kan een werkgever sneller inschatten of je de juiste ervaring hebt.
  • Hoe beschrijf je je ervaring in je cv als je:
   • nog geen werkervaring hebt
   • al veel jobs gedaan hebt
   • een tijd niet gewerkt hebt of ziek bent geweest

  EVALUEER JE TALENKENNIS

  Som de verschillende talen op die je kent. Geef aan hoe goed je ze onder de knie hebt (noties, basiskennis, goede kennis, heel goede kennis, moedertaal).

  Je kan je talenkennis ook opdelen in begrijpen - spreken - schrijven. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je beter Frans spreekt dan dat je het schrijft, of dat je Engels heel goed begrijpt, maar niet zo vlot spreekt.

  Je kan er ook voor kiezen om talenkennis niet apart te vermelden in je cv, maar als een onderdeel van ‘Vaardigheden’.

  WEES DUIDELIJK OVER JE COMPUTERKENNIS

  Vermeld duidelijk met welke specifieke programma’s of toepassingen je kan werken.

  Je kan er ook voor kiezen om computerkennis niet apart te vermelden in je cv, maar als een onderdeel van ‘Vaardigheden’.

  VERMELD RELEVANTE VAARDIGHEDEN

  Lees de vacature aandachtig. Benadruk de vaardigheden die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert.

  • Je kan ze eventueel onderverdelen in categorieën. Bijvoorbeeld:
   • Professionele vaardigheden: analytisch denken, organisatorisch sterk, strategisch inzicht …
   • Persoonlijke vaardigheden: stressbestendig, vlot in de omgang, communicatief sterk … Vergeet hier zeker niet je competenties te vermelden die je tijdens de coronacrisis ontdekt of verder uitgediept hebt, zoals je hands-on mentaliteit of doorzettingsvermogen.
  • Onderbouw je vaardigheden met voorbeelden en feiten. Bijvoorbeeld:
   • Leidinggevende capaciteiten: 5 jaar als hoofdmonitor gewerkt voor speelpleinwerking stad Gent
   • Handig: kennis van elektriciteits- en sanitairwerken
   • Sociaalvaardig: lid van jeugdbeweging en voorzitter studentenclub
   • Doorzettingsvermogen: diploma behaald tijdens de coronacrisis, naar 1,5 jaar online les te hebben gevolgd.

  Heb je niet meteen een idee welke vaardigheden bij een job horen? Bekijk onze beroepeninfo.

  OOK INTERESSANT

  • Tips voor je cv
  • Schrijf je in voor de online cursus ‘Solliciteren doe je zo’ en ‘Solliciteer zelfzeker in het Frans’.

  Volg een workshop over solliciteren.

 • EHBO-A: Eerste Hulp Bij Onervaren Afgestudeerden

  Je bent net afgestudeerd? Hiep, hiep, hoera voor jezelf! Want je diploma behalen is al geen makkelijke klus, en zeker niet terwijl er een wereldwijde pandemie woedt. Jij mag jezelf daarom met recht en reden een echte Plantrekker noemen! Maar ook Plantrekkers kunnen wel wat goede raad gebruiken, toch? Daarom deze Eerste Hulp-tips bij Onervaren Afgestudeerden.

  EHBO-A: Eerste HulpBij Onervaren Afgestudeerden Je bent net afgestudeerd?

  Hiep, hiep, hoera voor jezelf! Want je diploma behalen is algeen makkelijke klus, en zeker niet terwijl er een wereldwijde pandemie woedt. Jij magjezelf daarom met recht en reden een echte Plantrekker noemen! Maar ook Plantrekkerskunnen wel wat goede raad gebruiken, toch? Daarom deze Eerste Hulp-tips bij Onervaren Afgestudeerden.

  SCHRIJF JE IN ALS WERKZOEKENDE OP VDAB.BE

  We beginnen met de tip der tips: schrijf je in op vdab.be. Dat kon al vanaf januari van je laatste school-of academiejaar dus doen het snel, want:

  • Je bereikt duizenden werkgevers: publiceer je cv in onze cv-databank.
  • Je krijgt jobsuggesties: we zoeken vacatures die bij jou passen.
  • Je beroepsinschakelingstijd (wachttijd voor je uitkering) start meteen als je je studies beëindigd hebt.

  START MET DE JOBTEST

  Oké, Plantrekker staat al op je cv. Maar wat kan je verder nog doen met jouw competenties en diploma’s? Als je nog niet weet welke job er goed bij je past, doe dan eerst onze korte jobtest en laat je inspireren

  START MET DE JOBTEST

  Oké, Plantrekker staat al op je cv. Maar wat kan je verder nog doen met jouwcompetenties en diploma’s? Als je nog niet weet welke job er goed bij je past,doe dan eerst onze korte jobtest en laat je inspireren.

  ZET JE STERKE PUNTEN IN DE KIJKER

  Een leuke job vinden zonder werkervaring? Dat lijkt moeilijk. Toch kan ook jij scoren door je sterkepunten in de verf te zetten:

  • Ben je leider in een jeugdbeweging? Of doe je vrijwilligerswerk? Dat bewijst dat je initiatief durftte nemen en verantwoordelijk bent.
  • Zit je in een sportclub? Dan ben je vast een teamplayer of een competitief en ambitieus werkbeest.
  • Ben je afgestudeerd midden in de coronacrisis? Dan ben je een doorzetter en weet je vanaanpakken.

  VERMELD JE ERVARING ALS STUDENT

  Werkervaring kon je al opdoen tijdens je studies. Een studentenjob of vrijwilligerswerk is een goede start.Ook de stage die je deed kan deuren openen. Schoolprojecten, reizen en jeugdverenigingen tellen ookals ervaring. Zo krijg je een mooi cv met ervaring en sterke punten, naast je opleiding en persoonlijkegegevens.

  NETWERKEN, NETWERKEN, NETWERKEN

  Spreek je netwerk aan! Je familie, vrienden en kennissen zijn een extra kans in je zoektocht naar jeeerste job. Laat hen weten dat je beschikbaar bent. Heel wat vacatures worden via-via ingevuld.Het toont trouwens ook aan dat je gedreven en gemotiveerd bent, en er echt voor wilt gaan.#Plantrekker

  BEZOEK ONLINE JOBBEURZEN

  Veel bedrijven organiseren digitale jobbeurzen in deze coronatijden. Heel handig! Zonder je teverplaatsen maak je kennis met werkgevers en verbreed je je netwerk.

  ONLINE SOLLICITATIECOACHING

  Wil je je brief of cv laten nalezen, je sollicitatiegesprek oefenen of heb je een sollicitatievraag?Een videogesprek voorbereiden, via chat vragen stellen of deelnemen aan een webinar?

  Onze online sollicitatiecoaches helpen je via vdab.be/sollicitatiecoaching.

  CHECK ONZE VACATURES OP VDAB.BE/JOBS

  In onze databank vind je duizenden jobs. Bewaar je zoekopdrachten vink aan dat je nieuwe jobs wil ontvangen via mail. Handig en snel!

  Of volg gratis online cursussen en workshops op vdab.be/opleidingen.

  Ga aan de slag met onze slimme cijfers. Hoeveel jongeren hebben dezelfdestudies gedaan als jij? En hoeveel vinden na een jaar werk? Ontdek het op vdab.be/schoolverlatersrapport.

  > Alle info vind je op vdab.be/jongeren.